پوست را از نور آفتاب حفظ کنید
اشعه ماوراء بنفش خورشدی اثرات ثابت شده ای بر روی افزایش انواعی از سرطان های پوست، تسریع و تشدید پیری و چروک پوست و بدتر شدن برخی از بیماری های پوستی و ایجاد و تشدید لک صورت و کک و مک دارد.
در حقیقت یکی ازمهم ترین علت چین و چروک پوست، نور آفتاب است و از همه مهم تر این که یکی از دلایل بروز سرطان پوست، قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعه آفتاب است.
اشعه ماوراء بنفش آفتاب صدمه هایی عمیق به پوست وارد می آورد و شدت آن بین ساعت یازده صبح تا سه بعدازظهر به حداکثر خود می رسد.
همه باید هر روز از .کرم ضد آفتاب استفاده کنند، چه در تابستان و چه در زمستان، چه مرد، چه زن. برخلاف تصور عامه مردم، پرتوهای زیان آور آفتاب نه تنها در روزهای گرم تابستان، بلکه در ماه های سرد زمستان نیز خطرناکند.
مصرف کرم ضد آفتاب پوست را از پیری زودرس، آفتاب سوختگی و سرطان محافظت می کند. افرادی که پوست روشن دارند بیشترین صدمه را از اشعه آفتاب می بینند و لازم است این افراد بیشتر مراقب باشند.
بر روی تمام نقاطی که در معرض اشعه آفتاب هستند، باید لایه ای از این کرم های محافظ قرار دارد: دست ها و صورت معمولاً در معرض آفتاب هستند.
در تابستان زمانی که پیراهن آستین کوتاه می پوشید، یا در کنار ساحل و استخر رو باز باید تمامی نواحی در معرض خورشید با لایه ی از این کرم ها محافظت شوند.
اگر پوست شما چرب است یا دائماً جوش می زنید، باید از ضد آفتاب های مایع استفاده کنید که الکل هم دارند.
اگر پوست شما خشک است ضد آفتابی تهیه کنید که دارای کرم و مواد مرطوب کننده است.
در هر صورت ضد آفتاب را حتماً روی بینی، لب ها و پشت دست ها بمالید زیرا این نواحی بیش از قسمت های دیگر بدن در معرض آفتاب قرار دارند و اشعه آن را جذب می کنند.
ضد آفتاب
به موادی که بتوانند از نفوذ اشعه فرابنفش به قسمت های عمقی اپیدرم و درم جلوگیری کنند، محافظ یا ضد آفتاب می گویند.
نحوه اثر این ضدآفتاب ها جذب یا انعکاس اشعه، از رسیدن آن به پوست جلوگیری می کنند؛ هر مانع فیزیکی که این عمل را انجام دهد از این گروه است؛ مانند پمادهای حاوی اکسید روی که از نفوذ اشعه به روش انعکاس آن جلوگیری می کند یا استفاده از کلاه لبه دار و حتی نقاب که مانع رسیدن اشعه به پوست می شوند را جزء این گروه به حساب می آورند.
2. ضد آفتاب های شیمیایی: این گروه از ضد آفتاب ها از طریق جذب اشعه از رسیدن آن به لایه های عمقی پوست جلوگیری می کنند.
یار محافظتی ضد آفتاب ها SPF
این واژه مخفف اصطلاح Sun Protection Factor است، یعنی ضریب محافظت در برابر آفتاب.
هر چه فرآورده ضد آفتاب SPF بالاتری داشته باشد، حفاظت کنندگی آن در برابر پرتوهای زیانبار فرابنفش بیشتر خواهدبود، اما عملاً در عیارهای بالاتر را انتخاب کنیم، به طور مثال در مناطق جنوبی ایران.
هر نوع ضد آفتاب با هر عیاری بیشتر از سه ساعت روی پوست مؤثر نیست و باید بعد از سه ساعت تکرار شود. بیشترین مقدار اشعه در فاصله زمانی ده صبح تا سه بعدازظهر به زمین می رسد. بهتر است در این فاصله زمانی از قرار گرفتن به طور مستقیم در برابر اشعه آفتاب خودداری کنید.
توصیه شده در ورزش هایی مانند کوهنوردی، شنا، اسکی، فوتبال و... از ضد آفتاب استفاده شود.
با توجه به این که بعضی از ضد آفتاب ها در آب محلول هستند و با شستشو، شنا، یا تعریق پاک می شوند یا از انواع ضد آب آن استفاده شود یا مصرف آن تکرار شود.
در کودکان از سن شش ماهگی به بعد به راحتی می توان از ضد آفتاب های شیمایی استفاده کرد.
ترکیبات موجود در ضد آفتاب در بعضی افراد حساسیت ایجاد می کندو باید نوع ضد آفتاب در این مواقع عوض شود. افرادی که جوش صورت دارند باید از ضد آفتاب های محلول یا لوسیون استفاده کنند چون کرم ها و پمادهای چرب می توانند باعث بدتر شدن جوش صورت شوند.
نکته مهم: استفاده از ضد آفتاب ها به معنی ایمنی 100 درصد نیست و باید سایر موارد محافظتی را نیز رعایت کرد.
(خشایار فرخیان)
